CLOVIECIK

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo vôbec píšem k tejto téme?

Momentálne mám 23 rokov a aktívnym fajčiarom som minimálne 8 rokov. Prvý krát som cigaretu ochutnala asi v 12-tich, keď mi dal potiahnuť môj otčim. Bol to riadny "hulič", takže otázku pasívneho fajčenia radšej riešiť nebudem :D Do 15-tich som sa k cigarete dostala tak raz za rok a to len zo zvedavosti, pričom som nezmákla viac ako 1 potiahnutie, pretože som sa skoro zadusila:) V 15-tich som ale odišla na strednú a našla si o dosť staršieho priateľa- fajčiara. Ako to už býva zvykom, so strednou a sťahovaním prišiel "nový svet" - bez rodičov, bez dozoru, "dopelý". Pravý význam slova "dopelý" si človek uvedomuje podľa až príliš neskoro :( Začala som po škole so spolužiakmi chodiť na pivo a k tomu som si občas potiahla z cigarety, ktorú mi niekto z nich vždy ponúkol a s dobrým úmyslom podaroval. Časom mi bolo blbé stále si brať cigarety od kamarátov a tak som občas kúpila krabičku sama, ponúkla som ostatných a dala si s nimi :) Fajčenie bolo pôvodne len spríjemnením posedenia pri pivku, no časom sa z neho stalo trávenie každej voľnej chvíle. Čakanie na autobus, ráno zraz so spolužiakmi pred školou, prestávky, posedenie po škole, cesta z autobusovej zastávky na intrák, atď. Všetko bolo ešte ako-tak fajn, kým som na víkendy chodila domov. U nás sa, odkedy mama vyrazila s otčimom dvere, fajčenie netolerovalo a tak som doma nikdy nefajčila. Problém začal, až keď som spoznala Tedyho a víkendy som začala tráviť s ním... nebolo to hneď, ale ani som sa nenazdala a fajčila som 40cigariet denne... Dnes sú to už takmer 2 roky, čo sa aktívne snažím prestať s týmto "zlozvykom". Prvý rok som sa o to pokúšala sama- najprv som skúšala fajčiť len cez víkendy (pri pive a tak), ale keď som celý týždeň nefajčila, v piatok večer som stiahla bežne 2 krabičky sama, čo je 40cigariet, bez mihnutia oka. A výnimkou nebolo ani viac. Usúdila som, že budem potrebovať pomoc a po odchode na výšku som sa rozhodla vyhľadať pomoc v Centre pre liečbu závislosti na tabaku. Ani prístup lekárov, ani samotná liečba neplnili moje očakávania... nehovoriac o samotných výsledkoch liečby. Ale o tom viac v ďalšom článku :)

Ako prestať fajčiť? | stály odkaz

Komentáre

  1. I miss u
    Pomožem ti prestať fajčiť, ako vidim, chceš prestať ale nevieš ako. Mne velmi pomohla stranka www.smokefreeproject.org 55 dni bez cigarety je proste strašne super pocit SLOBODY.
    I miss you ozvi sa
    publikované: 27.08.2012 01:16:02 | autor: Vlado (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Veď prestať fajčiť je úplne ľahké - ja prestávam už 5 rokov :-D
    ..ale nie, držím prsty :-)
    publikované: 27.08.2012 07:52:38 | autor: akynka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014